Grondstoffen


Flexibiliteit, hardheid, chemische resistentie en warmtebestendigheid: de eigenschappen van een rubberproduct worden grotendeels bepaald door de grondstofkeuze. AVK Ravestein BV heeft ruime kennis van rubbercompounds voor uiteenlopende toepassingen. Ook voor uw product vinden wij de beste samenstelling.


Polymeren

Het polymeer rubber is in twee soorten te onderscheiden: natuurrubber en synthetisch rubber. Natuurrubber komt voort uit een mengsel van diverse planten- en boomsappen, waaronder dat van de rubberboom. Synthetisch rubber wordt gemaakt uit aardolie. Veel voorkomende synthetische rubbersoorten zijn EPDM, SBR, NBR, Neopreen en Viton. Door diverse polymeren te combineren in een compound, is het mogelijk de rubber specifieke eigenschappen te geven.

Lees hieronder meer over de eigenschappen van de diverse rubbersoorten waar wij mee werken.

Alle rubbersoorten met hun eigenschappen in een handig overzicht? Bekijk onze grondstoffentabel of vraag vrijblijvend onze folder aan.
Natuurrubber (NR)
Natuurrubber wordt gewonnen uit het sap (latex) van de rubberbomen in onder meer Brazilië en Maleisië. Deze rubbersoort is zeer elastisch, waardoor het geschikt is voor bijvoorbeeld mechanisch zwaar belaste toepassingen.
Lees meer

Styreen Butadieen Rubber (SBR)
SBR is een synthetisch rubber bestaande uit butadieenrubber en 10 tot 35 procent styreen. De eigenschappen van dit rubber lijken sterk op die van natuurrubber (NR). SBR is beter bestand tegen hitte en veroudering en heeft een betere weerstand tegen wrijvingsslijtage, maar is minder elastisch dan natuurrubber. SBR wordt vaak gebruikt als bijmengsel voor NR. Een veel voorkomende toepassing is het maken van loopvlakken voor autobanden.
Lees meer

Ethyleen Propyleen Dieen Rubber (EPDM)
EPDM is een synthetisch rubber met een grote stabiliteit ten opzichte van ozon en UV. Daardoor is dit materiaal goed bestand tegen licht, verwering en veroudering.
Lees meer

Poly Urethaan Rubber (EU/AU)
Er zijn drie typen polyurethanen: gietbare, walsbare en spuitgietbare polyurethanen. Walsbare polyurethanen zijn geschikt voor verwerking in rubbermachines, de gietbare polyurethanen hebben over het algemeen meer mechanische eigenschappen. Polyester-urethanen (AU) staan bekend als slijtvast en polyether-urethanen hebben een betere bestendigheid tegen hydrolyse.
Lees meer

Chloropreen Rubber / Neopreen (CR)
CR is zeer geschikt voor algemeen gebruik. Het bijzondere kenmerk van het polymeer Neopreen is de bestendigheid tegen zowel oliën en vetten als UV en ozon.
Lees meer

Acrylo Nitril Butadieen Rubber (NBR)
NBR komt qua opbouw overeen met SBR, maar is beter bestand tegen minerale oliën en brandstoffen. De elasticiteit is echter minder goed, net als de gasdoorlaatbaarheid en de flexibiliteit bij kou. Door NBR te vermengen met pvc of door er carboxyl aan toe te voegen, kan de slijtvastheid worden verhoogd. De toevoeging pvc zorgt voor een betere chemische resistentie. Dit compound is ook beter bestand tegen UV en de meeste brandstoffen.
Lees meer

Fluor Rubber / Viton (FPM)
FPM is een van de kostbaarste elastomeren en kent een zeer hoge chemische en thermische bestendigheid. Dit materiaal wordt daarom veelvuldig gebruikt in de afdichtingstechniek.
Lees meer

Siliconen Rubber (MQ)
MQ kent naast heet vulkaniseerbare siliconen ook typen die koud vulkaniseerbaar zijn. Deze typen worden vaak toegepast als pasta's, voegenkit, gietmassa's en kleefstoffen. De koudvulkaniserende 1-componentensiliconen (RTV) vulkaniseren pas wanneer ze in aanraking komen met luchtvochtigheid, maar zijn minder geschikt voor mechanische toepassingen.
Lees meer

Grondstoffentabel rubbercompounds

Wilt u meer weten over de specificaties van diverse rubbermengsels? Bekijk onze grondstoffentabel rubbercompounds.

Lees meerAVK Ravestein BV
Havenweg 12
5145 NJ Waalwijk
Tel. (0416) 340 630
Fax (0416) 332 040
info@avkravestein.nl
Privacy policy